Hashtag Perkahwinan Kreatif Oleh Marielle Wakim

Sudah menjadi kebiasaan di Malaysia apabila berlangsungnya suatu perkahwinan, pasti ada hashtag rasmi yang akan digunakan oleh pihak pengantin, keluarga dan rakan-rakan untuk mengongsikan gambar semasa detik berharga itu.

 

Tetapi apa yang biasa untuk satu perkahwinan masa kini adalah: media sosial. Tidak kiralah sama ada sebelum, semasa atau selepas, hashtag yang menunjukkan perkahwinan mereka itu pasti akan digunakan untuk mendokumentarikan perjalanan perkahwinan mereka.

 

Marielle Wakim. Seorang wanita daripada Chicago dan juga editor seni dan budaya majalah Los Angeles mengambil peluang ini untuk menggunakan kaedah hashtag ini sebagai satu usaha perniagaan.

 

Rakan-rakan Marielle akan merujuk kepadanya untuk menghasilkan satu hashtag untuk memastikan yang hashtag mereka stands out from the rest. Marielle kemudiannya menyedari bahawa tidak ada lagi servis begini dalam pasaran dan beliau terus menyambar peluang ini dan menghasilkan ‘Happily Ever #Hashtagged

 

 

Bayaran yang dikenakan oleh Marielle bergantung kepada jumlah hashtag yang pasangan pengantin mahukan: $40 untuk satu hashtag dan $85 untuk tiga. Hashtag yang dihasilkan Marielle disukai oleh pelanggannya sehinggakan mereka menggunakan hashtag tersebut untuk dicetakkan.

 

 

Marielle menerangkan proses menghasilkan dan memilih hashtag ini bukanlah perkara yang senang kerana dia perlu memastikan yang hashtag yang akan digunakan oleh pelanggannya perlu lain daripada yang lain. Marielle tidak mahu hashtag yang dihasilkannya tampak biasa dan generik.

 

 

 

Oleh: Ai Nazmi Norzaid

POST A COMMENT