Tips Memilih Haruman

ING_40696_00706

Gambar: INGimages


 
Selain daripada memilih pakaian dan kasut yang sepadan, anda juga harus tahu untuk memilih haruman yang sesuai dengan diri anda. Setiap haruman memiliki mood atau maksud yang tersendiri dan sesuai dipakai mengikut suasana atau mood yang diinginkan. GLAM senaraikan beberapa tips mudah dalam memilh haruman anda.
 
Bandingkan Dengan Pakaian

Look for something in between. Usah terlalu mengikut musim, bila tiba musim sejuk anda melupakan bauan segar atau aroma berat pula dilupakan kala musim panas. Dalam memakai haruman, tiada peraturannya.
 
Usah Melampaui Batas Nota

Usah menyekat sesuatu nota. Ada yang berpendapat nota ros hanya sesuai untuk musim sejuk kerana ros boleh dikategorikan sebagai bauan segar atau patent. It’s what perfumers do with the notes that makes a fragrance what it is.
 
Be Specific!

Bahsa wangian boleh berbunyi romantis dan teknikan, namun tiada siapa yang boleh memahaminya selain anda sendiri. Apabila anda mahu membeli wangian, gambarkan mood atau haruman kepada jurujual. “Saya suka bau-bauan di taman” atau “saya mahukan wangian untuk makan malam dengan suami.”
 
Ikut Gerak Hati

Penting untuk rasa selesa dengan aroma bau anda. Yang penting, usah terpengaruh dengan botol, jenama atau haruman sahabat anda, tumpukan kepada apa yang anda suka.
 

POST A COMMENT