Tips Mendapatkan Bentuk Badan Idaman

ISS_3138_01224

Gambar: INGimages


 
Untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal dengan pinggang yang ramping dan pinggul yang sedikit lebar bukanlah sesuatu yang mustahil. Mencapai tubuh badan ideal memerlukan usaha  dengan rutin latihan yang betul dan diet yang sihat. GLAM senaraikan tips untuk mendapatkan bentuk badan idaman.
 
Kawal Pengambilan Kalori.

Anda boleh mengukur pengambilan kalori anda dengan cara membandingkan berat badan dan ketinggian anda. Makan hanya karbohidrat kompleks, sayur-sayuran, buah-buahan, lebihkan serat dan makanan berprotein tinggi. Elakkan alkohol, gula dan makanan goreng.
 
Jangan Makan Berlebihan

Makan beberapa hidangan kecil dan elak makam makanan dalam jumlah yang besar du atau tiga kali. Ini akan memberi masa untuk badan anda memproses dan mencerna makanan sebelum bertukar menjadi lemak.
 
Minum Air Secukupnya.

Minum sekurang-kurangnya satu liter air sejuk setiap hari agar dapat membakar kalori dan menyesuaikan diri dengan suhu badan anda. Banya meminum air juga membantu anda mencerna dengan betul, mengepam lemak dan mengelakkan kembung.
 
Mandi Dengan Air Panas Setiap Hari

Ini juga akan membantu mengatasi masalah buncit dan menghapuskan cecair berlebihan daripada badan.
 
Rajin Bersenam

Brisk walk atau jogging sekurang-kurangnya setengah jam setiap hari. Senaman kardio juga penting untuk mempercepatkan kadar degupan jantung bagi membakar kalori. Latihan kardio boleh menguatkan otot dan membentuk badan.
 
Amalkan Latihan Pengukuhan

Amalkan senaman seperti push-cup, bicep dan tricep curls dengan barbells, hammer curls dan bench presses untuk menguatkan dan membentuk lengan dan dada. Namun elak penggunaan pemberat yang keterlaluan supaya bahagian atas tubuh tidak kelihatan besar. Sebaliknya, anda perlu melengkapkan latihan dengan pemberat yang bersesuaian.
 
Senaman Untuk Abdomen

Lakukan senaman abdomen untuk mendapatkan a flatter stomach! Anda boleh mencuba latihan sit-ups berbeza supaya mendapat efek berbeza. Lengkapkan tiga hingga enam set dengan lapan hingga 10 kiraan setiap senaman
 

POST A COMMENT