GLAM 101: Roger Vivier

Oleh: Yana Baharudin
 

T50558347_Max

BRUNO FRISONI


 
Sewaktu pereka membahaskan tentang revolusi yang membawa arus fesyen pakaian, Roger Vivier pula memfokuskan tentang rekaan kasut buat golongan bangsawan. Kepakarannya dalam membentuk keseimbangan seni arca digaul sempurna dalam pembuatan kasut malah, Roger Vivier terpilih untuk mencipta rekaan kasut di Christian Lacroix, Karl Lagerfeld dan beberapa pereka ternama.
 

  1. Roger Vivier dilahirkan di Paris pada 1913 merupakan bekas graduan seni skulptur di Ecole des Beaux Arts di Paris. Sewaktu masih belajar lagi dia menerima tawaran dari pembuat kasut seperti Pinet dan Balley di Perancis, Miller dan Delman di Amerika Syarikat serta Rayne dan Turner di United Kingdom.
  2.  

  3. Sekembalinya di Paris, Roger Vivier mengemudi rekaan kasut di Christian Dior selama 10 tahun. Sentuhan emasnya menjadi kegemaran Ratu Elizabeth pada 1953.
  4.  

  5. Sekirannya Revolusi space age Pierre Cardin menggunakan vinyl, Roger Vivier pula menjadikan material lutsinar pada era itu yang dipanggil Cristal boot. Beliau melantangkan kepakarannya dalam bidang sculptural rekaan bertumit lekuk unik. Bentuk tumit yang dinamakannya seperti Comma, Spool, Ball, Needle, Pyramid serta Escargot mempunyai keistimewaan tersendiri.
  6.  

  7. Kini Bruno Frisoni menyambung legasi Roger Vivier setelah lebih satu dekad dia mengepalai jenama ini. Penghujung Disember lalu, Melium Group membawa jenama ini masuk ke Malaysia dan butik pertama terletak di Pavilion.
  8.  


POST A COMMENT