Mengingati Michael Jackson: Trivia Menarik Raja Pop

Oleh: Nur Sofea
 

Michael

Gambar: fanpop.com


 
Tanggal 29 Ogos 1958 merupakan hari lahir Michael Jackson. Isnin lalu merupakan hari lahirnya yang ke-57.
 
Dunia kehilangan seorang ikon seni apabila Jackson meninggal dunia pada 25 Jun 2009, namun begitu legasi beliau masih berterusan melalui muzik dan liga peminatnya.
 
GLAM meraikan hari istimewa Raja Pop dengan menyenaraikan trivia menarik mengenai Michael Jackson dan senarai lagu-lagu ikonik Michael Jackson.
 
Penggemar Binatang

Haiwan perliharaan memainkan peranan penting dalam sebahagian dari hidup Michael Jackson. Raja pop ini memiliki tikus, ular, burung, llamas, harimau, anjing dan kucing sebagai haiwan perliharaannya, namun haiwan perliharaan yang paling disayangi ialah Bubble-seekor chimpanzee.
 
Bersifat Rendah Diri

Walaupun dia dikelilingi dengan kemasyhuran, kejayaan, skandal dan kontroversi, Jackson adalah seorang yang sangat merendah diri. Dia sering menjadi inspirasi sepanjang hidupnya termasuk petikan darinya yang agak terkenal,

“I’m just like anyone. I cut and I bleed and I embarrass easily”

 
Artis yang paling banyak memenangi anurgerah

Michael Jackson adalah artis yang paling banyak memenangi anugerah. Dia berjaya meraih 23 Guinness World Records, 40 Billboard Awards, 13 Grammys dan 26 American Music Awards.
 
Vegetarian

Michael Jackson mempunyai diet yang agak menarik. Malah chef peribadinya, Mani Naill turut mendedahkan pada People magazine bahawa Jackson sekali- sekala tidak akan makan selama berjam-jam dan dia sangat cerewet dengan makanannya. Menurut Naill lagi, Jackson mempunyai diet yang agak terhad dan turut menyatakan bahawa bintang pop itu merupakan seorang vegetarian yang tidak sukakan sayur. Dia juga mempunyai sweeth tooth namun begitu dia tidak gemarkan gula dan coklat.
 
Muziknya sering berkait rapat dengan usaha-usaha kemanusiaannya.

Selain dari terkenal dengan muzik electrifying, dia juga terkenal dengan sumbangan kepada masyarakat melalui seni muziknya. Pada tahun 1985, Jackson mencipta sejarah apabila dia berkolaborasi dengan 45 artis untuk sesi rakaman sepanjang malam yang membawa kepada ciptaan lagu “We Are The World”. Lagu itu berjaya meraih lebih daripada 63 juta dollar dan semua hasil itu digunakan untuk membantu manga kebuluran di Afrika.
 
Senarai Lagu Ikonik Michael Jackson Pilihan GLAM
 
Thriller


 
Smooth Criminal


 
Billy Jean


 
You are not alone


 
We Are The World

https://www.youtube.com/watch?v=vXwcacayJzA
 
Black and White


 
Earth Song


 
Bad


 
Beat it


 
You rock my world

POST A COMMENT