10 Tip Rawatan Semulajadi Untuk Kecantikan

03A41123

Gambar: INGimage


 
Ramai wanita ingin kelihatan cantik. Malah ada yang sanggup untuk membeli pelbagai jenis produk kecantikan yang terdapat di pasaran. Selain dari menggunakan produk kecantikan, tidak salah jika anda mengamalkan rawatan semulajadi untuk kecantikan seluruh tubuh anda. Rawatan ini tidak mengambil masa yang lama dan anda boleh melakukannya di rumah sahaja. GLAM senaraikan 10 tip rawatan semula jadi untuk kecantikan anda.
 
Rawatan rambut pisang dan telur

Campuran telur dan pisang lecek. Jadikan ia pes dan lumur  pada rambut.  Biarkan selama 10 hingga 30 minit. Bilas dan aplikasikan perapi rambut.
 
Pelembap Rawatan kuku

Rendamkan kuku anda dalam minyak zaitun selama lima minit.
 
Pupur Madu Wajah

Madu mentah secara semula menjadi anti-bakteria dan ia cara paling pantas untuk mendapatkan kulit yang cantik lembut. Seminggu sekali ambil sesudu atau lebih madu mentah dan perlahan-lahan panaskan dengan hujung jari. Sebarkan pada muka dan biarkan selama lima hingga 10 minit. Kemudian bilas dengan air panas dan lap sehingga kering.
 
Syampu cuka epal cider

Campurkan satu suku cawan cuka organik dan epal cider dengan secawan air bersama syampu komersial. Kemudian gunakan perapi rambut.
 
Siku dan Lutut Mengelupas dan Pencerah Kulit

Potong oren separuh dan sapukan pada siku dan lutut anda. Ia melembutkan kulit kasar. Aromanya juga amat menenangkan.
 
Skrub Badan Lembut

Campuran nisbah 2 minyak zaitun dan garam laut untuk mencipta skrub badan yang pantas dan berkesan. Ini membantu menanggalkan sel-sel kulit mati dan kulit akan menjadi lebih lembut dan lebih berseri.
 
Rawatan Hidrasi Rambut

Minyak kelapa cair memberi manfaat sebagai rawatan kulit kepala. Urut minyak kelapa pada kulit kepala dan kemudian biarkan selama beberapa jam dan bilas dengan menggunakan syampu.
 
Krim Cukur Bebas Toksik

Gunakan minyak kelapa pada kaki anda sebagai pengganti semula jadi untuk krim pencukur.
 
Pengekstrakan Black Head

Letakkan lima titis madu mentah pada baji limau terbuka. Kemudian gosokkan limau pada muka anda selama satu minit. Biarkan campuran tersebut selama lima minit dan bilas dengan air sejuk.
 
Dry Brushing 

Satu proses detoksifikasi mudah merangsang organ-organ melalui urutan. Ia juga membantu sistem limfa, menghapuskan lapisan kulit mati, menguatkan sistem imun, menghapuskan selulit, merangsang hormon, dan
boleh membantu menegangkan kulit melalui peredaran yang lebih baik.

POST A COMMENT