Tips Solekan Untuk Kulit Kering

Model
 
Anda memiliki kulit wajah yang kering dan mengelupas? Kini masalah kulit wajah kering dan mengelupas bukan lagi masalah utama dengan formula solekan dari pakar terkemuka  GLAM senaraikan beberapa tips solekan untuk kulit kering.
 
Pengelupasan

Apabila solekan diaplikasikan ke wajah, kulit yang mengelupas akan lebih jelas kelihatan. Skrub bahagian yang kering dengan menggunakan kain pembersih setiap hari atau pupur wajah yang boleh membuang lapisan kulit mati tanpa efek kulit mengelupas. Untuk kesan lebih optimum, buang lapisan kulit mati dengan berus pembersih sonic.
 
Hidrasi Kulit

Tambah hidrasi kulit, solekan anda pasti lebih bersinar. Gunakan serum atau minyak yang akan meresap secara konsisten ke dalam kulit yang dapat mengimbangi kelembapan kulit.
 
Bedak Asas Khusus Untuk Kulit Kering

Bedak asas kalis air dan yang mengawal minyak boleh menyedut kelembapan kulit. Cari bedak asas yang dapat menghidrasi kulit anda dan memudarkan efek kulit mengelupas.
 
Jangan Lupa Concealer!

Pakar berpendapat formula bagi concealer tidak sepatutnya terlalu pekat kerana ianya akan memperlihatkan kulit kering. Jadi pilih concealer cecair dengan refleksi ringan.
 
Elak Menggunakan Jari

Jari anda akan menyerap pelembap yang disapukan pada wajah! Sukar mendapat kemasan akhir yang rata dan lembut jika anda menggunakan jari untuk menyapu pelembap ke atas kulit yang sangat kering. Gunakan berus sintetik dan kemudian gunakan span Beauty Blender untuk menekan solekan ke wajah agar lebih sempurna.
 
Jauhi Produk Berasaskan Serbuk

Bedak asas berasaskan serbuk, kompak, dan juga pemerah pipi akan menyerap lembapan kulit dan menjadikan kulit lebih kering. GLAM menyarankan anda mencari pemerah pipi yang boleh disapu ke atas solekan tanpa kelihatan berminyak dan kotor. Gunakan span untuk pemerah pipi.
 
Kuasa Glow

Gunakan pelembab yang lebih gelap dari tona kulit anda. Diikuti dengan krim pemerah pipi berwarna terang untuk menyerlahkan mata dan membuatkan wajah kelihatan kemerah-merahan. Atau gunakan bronzer berasaskan krim yang tidak bertekstur matte, kerana ia akan menampilkan kulit kering.
 
GLAM senaraikan lima produk solekan untuk kulit kering
 


POST A COMMENT